Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Zo krijg je buitenlandse dividendbelasting terug

Geplaatst op: 14-10-2023, 13:20:00

Als je belegt in aandelen van buitenlandse bedrijven, krijg je te maken met een extra dividendbelasting. Dit is de belasting die het land waar het bedrijf gevestigd is, afroomt van het dividend dat je krijgt. Vaak is deze belasting hoger dan de vastgestelde 15% die je in Nederland betaalt. Gelukkig kun je een groot deel (of in sommige gevallen zelfs alles) van deze belasting terugvragen. 

Het is een tijdrovende klus, maar het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting kan lonen. En als je het niet doet, draag je niet alleen dividendbelasting af in het buitenland, maar gaat daar in Nederland ook nog eens de vermogensbelasting overheen.

Het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting kan een aanzienlijke besparing opleveren. Stel je voor dat je €10.000 hebt geïnvesteerd in aandelen van een Frans bedrijf dat een dividend van 4% uitkeert. Dat zou neerkomen op €400 aan dividend per jaar. Het Franse belastingpercentage is 30%, waardoor je dus onderaan de streep €280 overhoudt. Als je de te veel betaalde belasting terugvraagt, kun je €150 terugkrijgen (15% van €400). 

Hoe kun je buitenlandse dividendbelasting terugvragen?

Via de Nederlandse Belastingdienst: De makkelijkste manier om buitenlandse dividendbelasting terug te vragen is via de Nederlandse Belastingdienst. Dit is alleen mogelijk als Nederland een belastingverdrag heeft met het land waarin het bedrijf is gevestigd. In dergelijke verdragen staat doorgaans dat je maximaal 15% dividendbelasting hoeft te betalen in het buitenland. Als er meer wordt ingehouden, kun je het verschil terugkrijgen.

Om dit te doen, moet je weten dat de mogelijkheid om buitenlandse dividendbelasting terug te krijgen, afhankelijk is van het betalen van box 3-belasting. Als je geen box 3-belasting betaalt, bijvoorbeeld omdat je vermogen onder het heffingsvrije vermogen valt, kun je de buitenlandse dividendbelasting niet terugkrijgen. De Nederlandse dividendbelasting is echter volledig te verrekenen. Ongeacht of je box 3-belasting verschuldigd bent.

Met welke landen heeft Nederland belastingverdragen? 

Een lijst van alle landen waarmee Nederland dergelijke verdragen heeft en het maximale percentage dat zij mogen inhouden, is op www.rijksoverheid.nl (belastingverdragen) beschikbaar. Let wel: Als het bedrag van de ingehouden buitenlandse dividendbelasting hoger is dan de in Nederland verschuldigde box 3-belasting, kan het restant aan (nog niet verrekende) buitenlandse bronbelasting gestald worden. Zodat dit in volgende jaren alsnog verrekend kan worden. Uiteraard is de voorwaarde dat het alleen kan met goedkeuring van de Nederlandse Belastingdienst.

Wanneer in het buitenland méér dan 15% aan dividendbelasting is ingehouden kan het meerdere in Nederland niet worden verrekend en ‘moet’ dit meerdere bij de buitenlandse belastingdienst worden teruggevraagd. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op landen als België, Frankrijk en Zwitserland.

Via een andere belastingdienst: De andere optie is via de belastingdienst van het betreffende land. Dit kan nodig zijn als er geen belastingverdrag is, of als het verdrag een lager percentage dan 15% toestaat.

Hiervoor dien je een specifiek formulier in te vullen (zie verderop) en op te sturen naar de belastingdienst van het desbetreffende land. Meestal kun je dit formulier vinden op de website van de betrokken belastingdienst, of je kunt het opvragen bij je broker of bank. Vaak is het verplicht om bewijsstukken mee te sturen, zoals een overzicht van ontvangen dividenden en een verklaring van je woonplaats.

Hoe zit het met ETF\'s en fondsen? 

Wanneer je belegt in ETF\'s of fondsen die investeren in buitenlandse aandelen, krijg je ook te maken met buitenlandse dividendbelasting. Dit kan wat complexer zijn, aangezien er meerdere niveaus van belastingheffing aanwezig zijn.

Het kan voorkomen dat het fonds of de ETF zelf al dividendbelasting betaalt in het land waar de onderliggende aandelen zich bevinden. Dit wordt ook wel bronbelasting genoemd en deze belasting kan niet worden teruggevorderd, omdat je geen directe aandeelhouder bent van desbetreffend individueel bedrijf. Daarnaast kan het fonds of de ETF ook zelf dividendbelasting inhouden op het dividend dat ze aan jou uitkeren, afhankelijk van het land waarin het fonds of de ETF is geregistreerd. Deze dividendbelasting kun je wel terugvorderen. Op dezelfde wijze als bij individuele aandelen.

Vanwege een gunstig belastingklimaat zijn veel uitgevers van ETF’s gevestigd in Ierland. Er zijn ook landen waar dat klimaat minder gunstig is. In de VS en Duitsland bijvoorbeeld. 

Hoe kunt u buitenlandse dividendbelasting terugvragen? 

Dat verschilt per land, maar meestal moet je een formulier invullen en opsturen naar de buitenlandse belastingdienst. Soms heb je ook een bewijs nodig dat je in Nederland woonachtig bent en belasting betaalt, zoals een woonplaatsverklaring of een aanslag inkomstenbelasting. 

  • Duitsland: Je kunt de Duitse dividendbelasting terugvragen met het formulier Antrag auf Erstattung der deutschen Abzugsteuer auf Dividenden. Je moet dit formulier binnen 4 jaar na het einde van het jaar waarin het dividend is uitgekeerd, indienen bij het Bundeszentralamt für Steuern. Je hebt ook een woonplaatsverklaring nodig, die je kunt aanvragen bij de Nederlandse Belastingdienst.
  • Frankrijk: Je kunt de Franse dividendbelasting terugvragen met het formulier 5003-NL. Je moet dit formulier indienen bij de Direction des Résidents à l’Étranger et des Services Généraux. Je hebt ook een woonplaatsverklaring nodig. Op  https://entreprendre.service-public.fr/vosdroits/F32963 staat alle informatie die je nodig hebt.
  • België: Je kunt de Belgische dividendbelasting terugvragen met het formulier: 276 Div.-Aut. Je levert dit formulier in bij de Federale Overheidsdienst Financiën. Je hebt ook een woonplaatsverklaring nodig, die je kunt aanvragen bij de Nederlandse Belastingdienst.
  • Verenigde Staten: Je kunt de Amerikaanse dividendbelasting terugvragen met het formulier [1040NR]. Je levert dit formulier in bij Internal Revenue Service (IRS). Je hebt ook een bewijs nodig dat je in Nederland belastingplichtig bent, zoals een aanslag inkomstenbelasting of een verklaring van een werkgever.

Met terugwerkende kracht?

Nu weet je precies hoe en wat allemaal, maar vraag je je misschien af of het nog niet te laat is, als je deze aangifte nog nooit hebt gedaan. Daarom volgt hieronder nog een overzicht van de landen en of de aangifte met terugwerkende kracht verstuurd kan worden. 

  • Nederland: Je kunt de buitenlandse dividendbelasting verrekenen over het jaar waarin je het dividend hebt ontvangen, of over 5 voorafgaande jaren als je dat nog niet eerder hebt gedaan.
  • België: De deadline verstrijkt 3 jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de bronbelasting is ingehouden.
  • Frankrijk: De deadline verstrijkt 2 jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de bronbelasting is ingehouden.
  • Verenigde Staten: De deadline verstrijkt 3 jaar na de datum van de uitbetaling van het dividend.
  • Duitsland: De deadline verstrijkt 4 jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de bronbelasting is ingehouden.

Conclusie

Wat opvalt is dat de termijnen voor het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting met terugwerkende kracht variëren van 2 tot 4 jaar, behalve voor Nederland en de Verenigde Staten. Dit kan betekenen dat sommige landen meer flexibel of genereus zijn dan andere in het toestaan van teruggaaf van dividendbelasting aan buitenlandse beleggers.

Bovendien verschillen de bronbelastingtarieven op dividenden ook per land. Bijvoorbeeld, het standaard bronbelastingtarief op dividenden in Frankrijk is 30%, maar dit kan worden verlaagd tot 15% of 0% afhankelijk van het land van herkomst van de belegger en het percentage van de aandelen dat hij bezit. Dit kan invloed hebben op de netto-opbrengst van de belegger na het terugvragen van de dividendbelasting.

Disclaimerde informatie mag niet worden beschouwd als fiscaal of juridisch advies. Hoewel de inhoud van deze website met de grootste zorg is samengesteld, wordt er geen enkele garantie gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie.

Bron: bijdrage van 13 oktober 2023 van Youri van Heumen op www.iex.nl

Ga terug naar de vorige pagina